Welke sociale en economische regelgeving kan voldoen aan de verwachtingen van de bevolking na de stemming over de Brexit?
Henri Culot heeft samen met zijn collega’s van ‘Crides’ (Centre de recherche interdisciplinaire “DROIT, ENTREPRISE ET SOCIÉTÉ Jean Renauld) in Journal des tribunaux (=Tijdschrift van rechtbanken) een artikel gepubliceerd over de verwachte verschuivingen in het beleid van sommige Europese landen in navolging van de Brexit.
Samenvatting van het artikel:
«De Brexit herinnert er ons aan dat de Europese eenwording noch een onomkeerbaar proces, noch een eeuwig verworven werkelijkheid is. In een wereld waar de economische en militaire machten hun wereldwijde strategieën volgen, dit ongeacht de nationale grenzen, is het Europees project meer dan ooit noodzakelijk. Er bestaat een risico dat de globalisering de Europese staten naar de achtergrond zal schuiven, dewelke zullen vasthouden aan hun soevereiniteit.
In dit kader wordt de historische evolutie bekeken om toekomstige perspectieven voor te stellen. Deze werkelijkheid wordt aangepakt door het sociaal recht, fiscaal recht, vennootschapsrecht, internationaal handelsrecht, intellectuele eigendomsrechten en digitale rechten.
Deze sociale en economische regelgeving heeft een impact op het dagelijkse leven van de Europese bevolking en beïnvloedt hun opinie over de Europese Unie.»